Sunday, December 4, 2011

slimming world kata mari

assalamualaikum...

random..hari ni hari ahad,baru habis second week utk second semester..dan mira x balik rumah kajang minggu ni sbb ada kelas ganti..uitm baik hati suruh ganti kelas cuti umum hari isnin lepas.alaaa.cuti awal muharam tu..dann kebetulan pulak second semester kira banyak jugak cuti hari isnin..sepatutnya cuti umum x payah ganti, tapi entah macam mana uitm nak kami success, so kena ganti..ahaaaa :D
whatchaaaaaa! !

dan saya sangat bersyukur hari isnin time table lecture physics and biology je..hehe..pukul 12 sampai 2.alhamdulillah ya allah :) second week masih tidak dilambakkan dgn homework tutorial yg menggunung,lab report discusision yg mau ditulis dgn berjelar-jelarnya..yes..second week baru lab report chemistry je..tnggu lah mira, nanti sekali lab report physics n biology dua minggu sekali.selang satu minggu ada dua lab report perlu disiapkan..ouh itu..hard.i already know..weekend ni,mira tgk ramai jugak yg keluar..gi tgk ombak rindu la..haikk..saya tak tgk lagi..

**
hurmm.pasti seronok kan kalau korang tengok orang berisi jadi kurus..hehe.bisa buat orang tertanya-tanya dehh..even orang obes pun boleh kurus..mcm one of my super senior,dulu kat sekolah dia paling gemuk..dan kira hebat jugak lahh dia boleh turun naik tangga kat sekolah dulu..sekarang mira tengok gmbr kat fb dia dah kurus..wohoooo.sampai x cam siapakah dia..sebab muka nampak lain..

'hensem ke?kacak ke?comel ke?'

haha.no comment..kurus utk sihat lahh.stay healthy okay? tapi kadang-kadang orang kurus pown boleh dapat penyakit..huhu.mintak dijauhkan ya allah *_*

okay..kalau cabar orang berisi jadi kurus okay jugak kan?hehehehehehehe..*mcm kau kurus la pulak mira kann :p

slimming world kata mari..korang x rasa ke kalau gemuk, ada peluang tinggi umur sekarang ni, 18 tahun nak jadi kurus..boleh kowtttt..tapi kalau cabar mira pulak utk jadi tinggi..arghhh itu macam impossible walaupun mira tau nothing is impossible.haha.walaupun mira ketinggian x berapa nak maximum mahupun minimum just average lepas masuk main-main pusing sunway lagoon, i sihat..kita maintain ke-cute-an dan kecomelan ea..tehee..banyak skrng world world tempat nak kuruskan badan..even kat shopping mall berlambak..mesin gegar gegar al jabbar berdiri berapa minit..buat selalu..kurus laaa...just keluar duit je..biar pakar kesihatan buat..tapi kalau nx save duit pown,gi jogging..naik turun tangga,berbasikal..boleh kurussssss..tapi kalau nx tinggi, korang ada pernah dgr tempat nak tinggikan badan..mesin tarik-tarik nak tinggikan badan? ada?ada? * tak ada kann?

kurus,kite kena berurusan dgn fatty layer.. tinggi, kita kena berurusan dgn tulang..tulang umur 18tahun ni agak susah nx panjang ye adik-adik..hormone tok ketinggian pown x banyak..kalau minum susu,rennin yg ada dlm stomach nx digestkan susu protein pown kurang..dah belajar kan dlm science?dalam biology? dah kak..okay.pandai..

kalau fatty layer,kte buat vigorous activity mcm running,cycling..rate of respiration dan heartbeat akan increase..jadi,muscle kita kurang oxygen,(oxygen deficiency).maka berlakulah process yg digelar oxygen debt.dalam situasi ni, anaerobic respiration takes place dalam misi utk cari extra energy.. mana nak dapat glucose gantikan oxygen yg kurang tu? tu diaaaa.dari lemak lemak kita yang terkumpul di sebalik muscle muscle.ia akan ter-oxidise jadi glucose in form of lactic acid..ni utk gantikan oxygen deficienxy kite tuuu.. paham dak? paham kan? ni lah dikatakan buat kerja-kerja physical activities boleh kurus.. jadi,marilah sama-sama kita berusaha utk kurus..*jgn kurus keding sudah..x lawa lah pulok..x pe,kurus mcm penyanyi yoona,girls generation..gee.gee.gee.beibeiyh..(penyanyi group korea)hukhuk,lawoo.tinggi and kurus..lawaaa :) hurmm,mira x boleh mcmtu..mira nak kurus macam mila af sudahlaaaa..hahaha..kecil and kurus and molek :) hahaha

kalau kat palam,mari kita berusaha utk save duit rm1 naik bas setiap hari dengan naik tangga kejayaan setiap hari..


memerlukan konsentrasi yg tinggi ye bila naik tangga ni..mau cuba? boleh kurus jugak. haha.

apa lagi? puasa?tetapkan niat,puasa utk mendapatkan keredhaan Allah.ape kelebihan lagi kalau puasa?dapat pahala.boleh save duit mcm bulan ramadhan..selalu lah ye puasa sunat..hehe.insyaallah..

cakap pasal puasa, mari PUASA HARI ISNIN DAN SELASA NI..puasa sunat apa?hari selasa10 muharam hari asyura.tapi kita umat islam digalakkan PUASA 9 DAN 10 MUHARAM.jom puasa :)

*bila mira kata mira nak bagi,tukar-tukar hadiah.mira serious.converse and selendang.nmpak mcm main-main tapi ..huh.melepas. huh.x pe..sila abaikan..-_-
jadi,okayyyyy set.semalam 3/12/2011 kita berjanji utk tukar hadiah kalau menjadi...kita jumpa 3/12/2012 untuk shopping tukar-tukar hadiah..hahahahha..masing-masing kena memberi dan menerima..*nampak beria-ia ke?haha.punn bolehhh..



teruskan usaha..kuatkan semangat.berwawasan.tetap pada prinsip.bersemangat.mcm mira semangat giler bermain dgn jari jemari utk menekan touch screen keyboard ni.



sesuaikah kalau mira pakai shawl mcm ni?haha

*eh?eh?apa kaitan kurus ngn shawl?eh?eh??

;) *sila hayati 4M di sebelah.mira nak gi kenduri kahwin.im waiting for my parents to pick me up here.okay.bye.assalamualaikum :)
Published with Blogger-droid v2.0.1

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kau bukan dah kurus ke mira?

    ReplyDelete